Förebilden

Volvos nya modellserie FH12/FH16 kom år 2002, en efterlängtad uppföljare till den gamla modellserien. Med komfort och teknik i absolut världklass har bilen snabbt blivigt vanlig på svenska vägar. Självklart kan bilen fås med all avancerad teknik man kan tänka sig, antisladd, airbag, adaptiv farthållare, elektroniskt styrda skivbromsar, navigator med mera. Även system för automatisk start i backe finns som tillval. Något som annars kan vara lite knepigt med ett fullastat ekipage som kan väga upp till 100 ton, för specialtransporter upp till 170 ton. Dock begränsar lagstiftningen i Sverige vikten för fullastat ekipage till 60 ton.

År 2004 kompletterades modellprogrammet med den kraftfulla 16 liters sexsylindriga diselmotorn på 610 hk, med ett vridmoment på 2800 Nm mellan 900-1500 varv/min. Förutom att driva ekipaget framåt så kan motorn även användas som motorbroms, exempelvis i nedförsbackar, och utvecklar då en bromseffekt på en bra bit över 500 hk.

Den stora hytten, Globetrotter XL, erbjuder en fantastisk arbetsmiljö för föraren. Den invändiga takhöjden är 2,10m, alltså som i en normal lägenhet. Med inredning i läder, elektriskt styrd förarstol med ventilation, klimatanläggning och självklart en rejäl ljudanläggning med åtta högtalare och cd-växlare blir resan behaglig. När kvällen kommer kan lite pappersarbete stökas undan på kontoret som innehåller två fåtöljer och ett bord. Dessa fälls sedan undan för att komma åt de två fullstora sängarna. Givetvis är brandvarnare standard, så man kan sova tryggt.

Systemet med lastväxlare blir allt vanligare. Det bygger på att själva påbyggnaden, container, flak eller liknande, enkelt kan kopplas loss. Detta möjliggör att man kan lagra godset utan att först lasta om till en lagerlokal. Containrarna kan ställas på t.ex. en båt, för att sedan hämtas upp av en liknande lastbil på andra sidan jordklotet. Systemet kan också användas för att öka flexibiliteten och minska kostnaderna, då samma dragbil kan användas med olika överbyggnader, beroende på vilket arbete som skall utföras just för dagen. Efter europaanpassning av Sveriges regler är numera ekipage på 25,25 meter tillåtna, den förra maxlängden var 24 meter.