Följ projektet


2006-02-18
Äntligen, efter en väldigt lång planeringsfas så är allt klart, och en order har lagts till ScaleART. Denna order innehåller det mesta (men inte allt) som behövs för att få en rullande modell, inklusive alla specialbeställda delar. Jag vill ge ett stort tack till Martin Michalik på ScaleART, hans förslag, åsikter och hjälp har varit ovärderliga!

2006-04-21
Jag har nu fått orderbekräftelse på beställningen. Leveransen kommer att ske i två steg. Den första leveransen kommer att innehålla alla standarddelar samt vissa specialtillverkade, däribland ramkonstruktionerna. Denna leverans beräknas komma om ca fyra veckor. I oktober levereras övriga specialtillverkade delar, bland annat containrarna. Nu börjar jag känna mig riktigt förväntansfull!

2006-06-20
Nu har det första paketet anlänt, fulladdat med delar! Det är härligt att äntligen ha delarna i sin hand. Även om jag har haft ritningar och mått, så är det inte förrän man har delarna i handen som man verkligen kan börja göra sig en bild av hur lastbilen kommer att bli.

2006-07-15
Äntligen semester, och jag har fått lite tid över till att börja gå igenom delarna och börja monteringen. Jag upptäckte tyvärr att upphängningen till bakaxlarna saknades i paketet, trots att dom stod med på följesedeln. Men jag kunde ändå påbörja monteringen av ramen. Detta är en tillfällig montering, där jag vill se vart att alla delar skall sitta, att allting passar, borra och slipa där det behövs osv. När jag kommigt tillräckligt långt i monteringen och känner mig säker på att allting är rätt kommer jag att montera isär allting igen för att lacka vissa delar av ramen svarta.

Monteringen av ramen gav inga större problem, förutom funderingar kring ett tvärstag som inte såg ut som på monteringsanvisningen. Jag monterade även ihop lite andra delar, som stänkskärmar, vändskivan till dollyn (fifth wheel) samt framaxeln med fjädring. Fjädringen var det som bjöd på mest bekymmer. Till att börja med så ingick betydligt fler delar än vad som skulle användas, antagligen för att samma sats används till flera olika alternativ. Dessutom så stämde inte stycklistan med de delar som fanns i paketet. Och till detta kom att skruvarna visserligen var det antal och längder som stycklistan angav. Men för att kunna följa monteringsanvisningen skulle man varit tvungen att ha en helt annan uppsättning skruvar. När jag slutligen gav upp att följa monteringsanvisningen och istället med sunt förnuft satte skruvarna där dom passade så gick det hela ihop sig till slut. Lite filning återstår för att få alla rörliga delar att löpa fritt, vilket också behöver göras på mekaniken i dollyns vändskiva.

Efter detta så började titta på att montera framaxeln på ramen, men upptäckte ett stort bekymmer. Fjädringen stämmer inte mot de fästhål som finns i ramen, utan kommer att slå emot hållarna för hytten. Antingen så har jag fått fel uppsättning fjädrar, eller så är ramen felkonstruerad. Detta är ju en specialtillverkad ram, den enda i sitt exemplar.

2006-08-16
Problemet med framaxeln är nu löst. Det visade sig bero på att de främre bladfjädrarna var av en ny förbättrad typ, och inte den sort som hyttens bakre orginalfäste var designat för. Efter att ha diskuterat problemet med ScaleART så tillverkade dom snabbt ett nytt fäste som passar på min lastbil. Jag har nu monterat den främre hjulupphängningen, samt alla fästen för hytten.

Jag fick också mina funderingar kring tvärstaget besvarade. Jag hade fått fel del. ScaleART skickade ett utbytesstag, som jag genast monterade. Jag har nu också fått den saknade bakaxelupphängningen, och monterat den på ramen.

2006-10-15
Jag har monterat motorn med tillhörande växellåda. Har också monterat in alla fästen och stag som behövs till servon för styrning och växling. Jag har visserligen inga servon att montera ännu, men jag vill montera alla övriga delar så tidigt som möjligt för att se att allting passar.

Nu är även hytten på plats. Den gör mycket för utseendet, nu ser det helt plötsligt ut som en lastbil! Hytten kan naturligtvis tippas framåt, precis som på originalet. På modellen får man då tillgång till utrymmet där radiostyrningen och all övrig elektronik skall monteras. Hytten kan enkelt hakas av även i framkant för att ta bort den helt när man behöver komma åt bättre.

2006-11-14
Jag har fått en mer detaljerad ritning på släpet från ScaleART. Ser riktigt bra ut om jag får säga det själv! Jag har också bestämt mig för att det kommer att se bättre ut med vita containrar, istället för svarta. Chassiet till släpet och de, numera vita, containrarna är nästan färdigbyggda meddelar ScaleART. Dom kommer att levereras inom några veckor.

Min ram till lastbilen av någon anledning lite olika hög i bak- och framkant, så ScaleART har lovat att tillverka och skicka några små detaljer som skall åtgärda det. Jag har även fått en ny måttanpassad drivaxel, då den första inte riktigt passade. Det är mycket små detaljer som måste passa ihop i ett sådant här projekt! Men det är ju därför jag provmonterar alla delar innan jag skall måla och montera allting "på riktigt".

2007-01-09
Nu har det hänt stora saker, bokstavligt talat! Två paket anlände från Tyskland, laddade med mycket trevligt innehåll.

Till att börja med har jag fått containern till dragbilen. Den är helt uppbyggd i plåt och mässing, med ett stort arbete nedlagt på bl.a. detaljerna i dörrarna och ramverket på undersidan. Containern förankras på lastbilens ramverk med fyra fästen, men kan även kopplas loss och bokstavligt talat stå på egna ben. På containers undersida finns ett snyggt ramverk, som även fungerar som fäste för de utfällbara benen. Både containern och ramverket är vitlackerat, men jag funderar på att i framtiden måla ramverket i samma mörka färg som jag skall använda på lastbilens ramverk. Detta tror jag bättre kan framhäva detaljerna.

I det andra paketet fanns bl.a. den lilla dollyn till trailern. På denna har jag nu monterat vändskivan som jag redan hade sedan tidigare. Dollyn kommer senare att få två axlar, och därmed fyra hjul. Men vad vore den lilla dollyn utan resten av trailern? Uppbyggd till största delen i mässing, och snyggt detaljerad. Den har två stödben som kan hissas ned när inte dollyn ger stöd i framkant. Genom att koppla bort dollyn kan resten av trailern kopplas till en dragbil med bara vändskiva, alltså utan egen överbyggnad. Samtidigt kan en trailer till motsvarande dragare kopplas till denna lastbilen genom att använda dollyn till det släpet.

De höj och sänkbara benen är egentligen inte tänkta att vara fungerande. De skall ställas in i en position, och inte ändras. Det finns en motoriserad variant som är fungerande, men jag tyckte att det skulle bli en för klumpig lösning, med moror, sladdar och batteri. Samtidigt vill jag kunna hissa benen upp och ned för hand. Jag har lyckats lösa det tillfälligt, men måste komma på en permanent lösning innan jag slutligen målar chassiet.

Sist, men absolut inte minst, fick jag även den närmare metern långa containern till trailern. Även denna är monterad på chassiet med fyra snabbfästen, men har inga egna ben att stå på. Det är alltså inte ett lastväxlarskåp i den bemärkelsen, utan mer en bortmonterbar överbyggnad. Trailern är förberedd med ytterligare snabbfästen som passar till dubbla 20-foots containrar som alternativ last.

Ursprungligen var tanken att containrarna skulle byggas upp på samma sätt som Wedicos, fast större. Nu valde ScaleART istället att bygga upp dom helt från scratch. Det är jättebra, för då slipper jag en skarv på mitten som annars skulle ha blivit fallet. Med den vita lackeringen så tänker i vart fall jag på kylskåp när jag ser dom. Men när jag är klar med de detaljer som jag planerat att addera så kommer dom definitivt inte att se ut som kylskåp!

Jag är djupt imponerad över det hantverk och skicklighet som ScaleART har gett till bygget av samtliga dessa delar. Jag visste att dom gjorde bra grejer, det är därför jag anlitar dom. Men jag blev ändå glatt överraskad när jag packade upp paketen! Det enda jag inte är helt nöjd med är att den stora containern till trailern saknar ett ramverk på undersidan. Speciellt när ramverket på dragbilens container är så väl utfört. Jag har tagit upp detta med ScaleART och väntar på att höra deras åsikt om saken.

2008-04-01
Det är ett tag sedan det var en uppdatering på sidan, men detta är ett hobbyprojekt som jag gör när det finns tid över. Och ibland finns det ingen tid över på ett tag. Men nu har jag beställt både fälgar och däck. Inklusive två reservhjul, ett som skall sitta på dragbilen och ett på släpet, så är det totalt 22 st fälgar och lika många däck! Fälgarna kommer från det välrenommerade företaget Leimbach, och däcken är från Rüst.

2008-07-27
Så har jag då monterat ihop alla fälgar, och krängt på alla däck. Känslan av serieproduktion kom smygande vartefter jag monterade de 22 st hjulen.

Fälgarna är helt fantastiska små konstverk i sig själva. En uppsättning hjul skulle göra sig bra i vilket vitrinskåp som helst!

2009-09-19
Den senaste tiden har jag spenderat mycket tid på att tillverka två transportlådor till dragbilen och släpet. Lastbilen är med sin storlek en svår och ömtålig pjäs att transportera annars, speciellt med annan packning i bilen. Lådorna är konstruerade så att innehållet kläms från två håll, både horisontellt och vertikalt, när man stänger dom. Insidorna är helt klädda med skumgummi för att förebygga eventuella skador. Jag passade också på att göra två spegelbottnar som passar uppe på respektive transportlåda, vilket gör att hela uppsättningen kan användas som möbel för att visa upp lastbilen snyggt.

Ärligt talat så har konstruktionen av lådorna, med alla sina vinklar och aluminiumskenor, tagit betydligt längre tid än jag tänkte mig från början. Nu blir det till att lägga en lika stor arbetsinsats på att färdigställa lastbilen också!

Jag har nu också börjat montera hjul och skärmar på dragbil och släp, men drabbades här av två, eller kanske tre, stora motgångar. Till att börja med så passar inte framhjulen, fälgarna från Leimbach passar inte på axeln från ScaleART. Dessutom är framaxelns placering felaktig, vilket jag spårat till en del i fjäderupphängningen som har felaktig dimension jämfört med ritningen. Men ett ännu mer bekymmersamt problem är att samtliga skärmar till släpet inte går att montera då de inte passar ihop med ramen, de borde haft andra dimensioner helt och hållet. Eftersom skärmarna är köpta från ScaleART samtidigt med ramen så hoppas jag att dom kan hjälpa till att ordna detta.